kuřecí vývar s masem, zeleninou a nudlemi
Kuřecí vývar s masem, zeleninou a nudlemi je zdrojem kvalitních bílkovin. Pokud vložíte i zavářku (nudle, nočky, knedlíčky, krupičku apod.) a zeleninu, stoupne také obsah sacharidů, vitamínů a minerálních látek v pokrmu.
Kuřecí vývar podporuje trávení, a je tak vhodný nejen při nechutenství. Domácí kuřecí vývar je vhodný pro děti a geriatrické pacienty. Jeho výhodou je lehká stravitelnost a také fakt, že kromě kvalitních živin dodá do organismu množství tekutin. Samotný kuřecí vývar se zeleninou (bez nudlí, nočků a jiných zavářek) je nízkokalorický, a proto může být podáván také při hubnutí.
Pokud upřednostňujete opravdu silný vývar, vkládejte maso již do studené vody. Pokud ale dáváte přednost šťavnatému masu, vhazujte jej až do vody vroucí (maso se zatáhne a nepustí tolik chuti do tekutiny). Pokud držíte redukční dietu, seberte z povrchu polévky před podáváním nadbytečný tuk a nepřidávejte nudle nebo zavářku ve formě nočků, krupičky a knedlíčků.