kuskus se zeleninou
Kuskus se zeleninou je lehké a chutné jídlo, které se výborně hodí do horkých letních dnů. Kuskus je spařená, do kuliček tvarovaná krupice z tvrdé pšenice, ječmene nebo prosa. Hlavní živinou v této potravině jsou sacharidy, což platí také o zelenině, kterou zde máme zastoupenou. Kuskus i zelenina jsou zdrojem také dalších látek, a to podle konkrétního druhu použitého kuskusu a zeleniny.
Vliv tohoto jídla na naše zdraví se bude odvíjet podle druhu konkrétních surovin a jejich kvality, ale obecně lze říci, že bude spíše pozitivní. Co se týče kuskusu, živinově bohatší je výrobek z celého zrna, který má více vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Zelenina je samozřejmě vhodnější čerstvá, než mražená či sterilovaná, protože nám opět nabídne více výživných látek. Při redukční dietě dávejte pozor na množství kuskusu na talíři, jedná se totiž o potravinu s vyšší energetickou hodnotou (podobně jako těstoviny).
Pokud má jít o hlavní pokrm, přidejte do kuskusu se zeleninou také nějakou bílkovinu a zdravý tuk. Jídlo vás pak lépe zasytí a vyživí vaše tělo, a navíc se sníží i jeho celkový glykemický index. Díky přidanému tuku se budou moci i správně vstřebat vitamíny rozpustné v tucích (D, E, K, A). Máte-li málo času, tak můžete občas použít i instantní kuskus, který se pouze zalije vařící vodou a nechá se několik minut stát v přikryté nádobě. Aby si pokrm zachoval co největší podíl výživných látek, je dobré zeleninu vařit v páře nebo jen krátce podusit. Při krájení zeleniny používejte nejlépe keramický nůž.