Květový med s levandulí Včelařství Domovina
Květový levandulový med se skládá ze sladkých šťáv květů levandule. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.
Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A jak máme levandulový med nejraději? S levandulovým medíkem se to v kuchyni lépe táhne. Připravte si svěží snídani v řeckém stylu s mazaným pečivem, jogurty, müsli a čajem. Levandulový med nesmí chybět! A co teprve na lžičce, jen tak, na mlsání. Zprava, zleva, levandule.
Květový levandulový med připravujeme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Dovezli jsme si ho od nejlepších lokálních řeckých včelařů ve speciálních sudech a pro vás ho s láskou stáčíme do sklenic. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový s levandulí.