Květový pastovaný med s lípou Včelařství Domovina
Namažte si pečivo báječným lipovým medem pastovaným, mentolovou laskominou pro každého. Je to poklad z naší rodinné farmy Včelařství Domovina, který včeličky sbírají především u nás na Vysočině. Nadchne vás: výraznou a sladkou chutí, chladivou a omamnou vůní, překrásnou, zlatou jantarovou barvou, blahodárným vlivem na vaše tělo, nejlépe na pečivu. Složení a konzistence lipového medu Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů lípy. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Velký podíl v něm má také lipová medovice. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to pastovaný med? Je to květový med s upravenou konzistencí. Mechanickým zpracováním ho uvedeme do lehce roztíratelné pomazánky. Pozvolným mícháním med zbavíme přirozené krystalizace, takže nemůže úplně ztuhnout. Nezahříváme ho, proto neztrácí na kvalitě. Pastovaný med lze ztekutit bez ztráty kvality ve vodní lázni o teplotě do 50 °C. Ovšem ztekucený pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem a takový med posléze zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.