kynutý koláč tvarohový s drobenkou
Kynutý koláč tvarohový s drobenkou je sladké bílé pečivo. Peče se z kynutého těsta, která obsahuje bílou pšeničnou mouku, cukr a tuk (máslo, olej, margarín, ...) a droždí. Tvarohová náplň obsahuje tvaroh, cukr, citronové nebo rumové aroma. Tvaroh je sice zdrojem bílkovin a zdravá potravina, ale i tak je tvarohový koláček potravinou, která nám nabízí velké množství prázdných kalorií. Drobenka se připravuje z bílé hrubé mouky, másla a cukru, je tedy zdrojem dalších prázdných kalorií.
Sladké bílé pečivo nepatří do redukčního režimu, ale ani do každodenního zdravého stravování. Kromě rychlé energie, cukru a tuku nám nic moc dalšího nenabídne. Je chudé jak na vlákninu, tak i na minerální látky a vitamíny. Nadměrná spotřeba cukru a tuku má za následek vznik a rozvoj obezity a s ní spojených zdravotních obtíží.
Kynutý koláč tvarohový s drobenkou společně s kávou nebo čajem často slouží jako rychlá snídaně nebo svačinka. Pokud máte tvarohové koláčky rádi, ale rádi byste ochutnali jeho zdravější verzi, pak se inspirujte v našich receptech. Zkuste si upéct tvarohový koláč s vločkami a ovocem nebo tvarohový koláč s dýní.