lasagne zapečené s mletým masem
Lasagne zapečené s mletým masem jsou oblíbené zapečené těstoviny. Lasagne je zapečený italský pokrm, který se připravuje z těstovinových plátů. V tradičním pokrmu se střídají vrstvy těstovinového plátu, bešamelové omáčky a mletého masa. Bešamel je světlá omáčka připravená z tmavé máslové jíšky zalité mlékem a ochucené muškátovým květem nebo cibulí. Přidáváme sýr (ricotta, mozzarella,...).
Protože se lasagne řadí mezi energeticky vydatnější jídlo, tak se nehodí pro osoby, kteří mají problémy s váhou. Pokud jste aktivní a jednou za čas si tímto pokrmem zpestříte svůj jídelníček, tak žádnou chybu neuděláte. Avšak dávejte přednost doma připravené stravě a vyhněte se polotovarům. Hotová jídla nejsou příliš vhodná pro racionální stravování. Většinou obsahují řadu přídatných látek a nejsou tak výživná jako čerstvě uvařené pokrmy. Hotová jídla zařazujte na jídelníček spíše výjimečně, svému zdraví tak uděláte velkou službu.
Lasagne se dají připravit i v dietnější odlehčené verzi. Stačí vyměnit tučnější mleté maso za kuřecí nebo vypustit bešamelovou omáčku. Lasagně je také možné připravit do zásoby, připravte jich o několik porcí víc a zamrazte je. V případě potřeby pak stačí jen rozmrazit a ohřát. Pokud chcete odlehčenou variantu bez lepku a těstovin, pak můžete vyzkoušet cuketové lasagne.