lečo (olej, cibule, rajče, paprika, párek, vejce)
Lečo (olej, cibule, rajče, paprika, párek, vejce) je pokrm ze zeleninového základu, který je obohacen o uzeninu a vejce. Lečo se nejčastěji podává s chlebem, pečivem nebo vařeným bramborem.
Lečo s vejci nebo s kuřecím masem je zdravý pokrm. Přidáním uzeniny se zvyšuje energetická hodnota leča a klesá nutriční kvalita celého pokrmu, většina uzenin totiž obsahuje řadu nevhodných látek a velké množství nekvalitního tuku.
Lečo s párkem je rychlý pokrm, který je snadný na přípravu. Pokud ale chcete podpořit své zdraví, tak lečo připravujte zásadně bez uzeniny. K rajčatům a paprikám můžete přidat také jiné druhy zeleniny, například cuketu, lilek či dýni. Pokrm bude mít pestřejší barvu i širší spektrum živin. K orestování zeleniny zvolte kvalitní rostlinný olej nebo přepuštěné máslo - ghí.