libový párek
Libový párek je známá uzenina, jenž sea vyrábí se z vepřového, drůbežího nebo hovězího masa. Maso se také často různě kombinuje. Maso se nasolí a pak se namele a plní se do střívek. Aby párky lépe chutnali, tak obsahují i různé koření, přídatné látky a konzervanty.
I když se o libovou verzi párku, tak se nejedná o potravinu, kterou bychom mohli s klidným svědomím zařadit do zdravého stravování. Uzeniny a uzenářské výrobky jsou zdrojem tuků, soli a konzervantů. Některé přídatné látky mohou způsobovat různé alergie, zažívací potíže a jiné zdravotní obtíže. Nadměrná konzumace uzenin také může vést ke vzniku nadváhy i k rozvoji obezity.
Párek (párky) si vybírejte kvalitní, které jsou vyrobeny pouze z masa nebo obsahují, co nejvyšší podíl masa. Párek je možné jen jednoduše ohřát v horké vodě nebo na páře, a sníst ho společně s pečivem. Dále se může stát součástí polévek (čočková, hrachová, fazolová, ...), hlavního jídla (plněné brambory knedlíky, znojemská omáčka, ...) nebo rychlého občerstvení (párek v rohlíku).