lívance
Lívance jsou nadýchané placky, které se připravují smažením na pánvi. Těsto na lívance obsahuje hladkou bílou pšeničnou mouku, mléko, cukr, droždí, špetku soli a olej. Někdo místo droždí používá kypřící prášek, místo mléka kefír, a místo oleje sádlo.
Výživové hodnoty pokrmu a jeho vliv na naše zdraví se odvíjí od použitých surovin a podle způsoby přípravy. Místo klasické pšeničné mouky lze použít hladkou špaldovou mouku, místo cukru použít nízkokalorické sladidlo a lívance je možné opékat na sucho na nepřilnavé pánvi. Takto odlehčené lívance je možné zařadit i do redukčního jídelníčku.
Hotové lívance si můžete dochutit dle své chuti, někomu stačí jen posypat cukrem a skořicí, druhý zas nedá dopustit na marmeládu a třetí si je neumí představit bez nutely nebo javorového sirupu. V každém případě je skvělá volba bílý jogurt, sýr cottage nebo tvaroh, jenž vám do jídla dodají bílkoviny. Dále je pak vhodné čerstvé ovoce, ideálně bobulovité (borůvky, ostružiny, maliny, jahody, ...), které je velmi chutné a zároveň má i velmi málo kalorií. V našich receptech najdete řadu postupů na různé typy lívanců, zkusit tak můžete jak proteinové, tak i banánové nebo mrkvové.