loupák
Loupák neboli sladký rohlík je oblíbenou pochoutkou dětí i leckterých dospělých. K přípravě těsta se tradičně používá klasická bílá pšeničná mouka, cukr, sůl, olej, vejce, mléko a droždí.
Pečivo, které obsahuje pouze bílou mouku, je chudé jak na vlákninu, tak i na živiny. Další jeho nevýhodou je vysoký glykemický index, který způsobuje výkyvy hladinu cukru v naší krvi. Pečivu, které obsahuje lepek, by se měli vyhýbat osoby, kterým jeho trávení činí zdravotní obtíže.
Loupáky z obchodu mohou obsahovat řadu přídatných látek, konzervantů a 'éček', které se do pečiva přidávají, aby déle vydrželo. Pokud si nejste jisti složení a kvalitou pečiva, tak je lepší vybrat si jiný druh nebo jinou potravinu. Pokud loupák máte na snídani nebo na svačinu, tak si k němu přidejte zdroj bílkovin, například vrstvený jogurt, skyr nebo tvaroh, budete tak lépe zasyceni.