mandlové mléko
Mandlové mléko má mírně hustší konzistenci a příjemnou oříškovo-mandlovou příchuť. Základem mandlového nápoje jsou jádra mandlí a voda. Průmyslově vyráběná mandlová 'mléka' zpravidla obsahují ještě další ingredience (maltodextrin, sirup z agáve, mořské řasy, ...).
Mandlové mléko je alternativou pro pacienty trpící alergií na živočišná mléka, pro osoby s laktózovou intolerancí a pro lidi, kteří živočišné mléko nepovažují za zdravé či jej z filozofických, náboženských či etických důvodů odmítají. Jeho kalorická hodnota je dokonce nižší než u klasického kravského polotučného mléka.
Udělejte si domácí mandlové mléko, není to vůbec složité. Mandlovou drť zbylou po výrobě nápoje nevyhazujte. Dobře vymačkanou ji lze použít při přípravě dezertů, sušenek, moučníků, pomazánek nebo kaše. Pokud při výrobě mandlového 'mléka' použijete menší množství vody, získáte náhradu klasické smetany na vaření.