marmeláda rybízová Premium
základem kvalitního produktu by měl být rybíz a cukr (místo bílého cukru se někdy používá cukr třtinový, kombinace obou či sirup z agáve aj.).
pokud je „marmeláda“ domácí a je připravována s menším množstvím cukru, lze ji do jídelníčku občas zařadit. Zdravější je však ovoce v čerstvé a nepřislazované formě.
vždy je lepší připravit si „marmeládu“ doma. Vhod přijde úroda z vlastní zahrádky nebo třeba ze samosběru. Ovoce použité do průmyslově vyrobených „marmelád“ nemusí mít kvalitu dle vašich představ a často bývá použito mnoho cukru. Varianta pro ty, kteří nemají čas nebo chuť k přípravě vlastní „marmelády“: vyberte výrobek v bio kvalitě, obsahující co nejvyšší podíl rybízu. Od roku 2004 se jako „marmeláda“ může označovat pouze produkt z citrusových plodů, tudíž obecně zde hovoříme o výrobcích podobného typu (ne však o "marmeládě") – džemu, ovocné směsi, … („jahodová marmeláda“ v podstatě neexistuje).