masová šťáva z výpeku
Masová šťáva z výpeku je výborný základ pro různé omáčky, které se pak k masu podávají. Připravuje se spíše z tučnějších druhů masa, tedy z vepřového, kachního či husího. Ale je možné výpek připravit prakticky téměř z jakéhokoli masa (hovězí, králičí, krůtí, kuřecí, ...).
Masová šťáva z výpeku obsahuje tuky, sacharidy i bílkovin. Konkrétní výše jednotlivých makroživin je hodně dána tučností použitého masa a množstvím přidané vody. Je dobré dávat pozor, aby neobsahovala zbytečně velké množství soli.
Masovou šťávu z výpeku používáme k polití masa, ale i knedlíků nebo dušeného zelí. Výpek se připravuje tak, že se maso dá péct do trouby a podlije se vodou. Je dobré čas od času zkontrolovat a vodu průběžně dolívat, aby bylo výpeku dostatek a zároveň nedošlo k připalování masa.