meruňková marmeláda 70% ovoce
na trhu se vyskytuje celá škála výrobků odlišné kvality a odlišného obsahu. Základem kvalitního produktu by však měly být meruňky a cukr (místo bílého cukru se někdy používá cukr třtinový, kombinace obou či sirup z agáve aj.).
pokud je „marmeláda“ domácí a je připravována s menším množstvím cukru, lze ji do jídelníčku občas zařadit. Zdravější je však ovoce v čerstvé a nepřislazované formě.
vždy je lepší připravit si „marmeládu“ doma (ideálně z meruněk ze známého zdroje). Ovoce použité do průmyslově vyrobených „marmelád“ nemusí mít kvalitu dle našich představ a často bývá použito mnoho cukru. Varianta pro ty, kteří nemají čas nebo chuť k přípravě vlastní „marmelády“: vyberte výrobek v bio kvalitě, obsahující co nejvyšší podíl meruněk. Od roku 2004 se jako „marmeláda“ může označovat pouze výrobek z citrusových plodů, tudíž obecně zde hovoříme o výrobcích podobného typu – džem, ovocná směs, … („meruňková marmeláda“ v podstatě neexistuje).