tvarohové knedlíky meruňkové
Tvarohové knedlíky meruňkové se připravují z tvarohové těsta, tedy z tvarohu, pšeničné polohrubé mouky, žloutků a špetky soli. Těsto se nechá odležet a pak se vyválí a vytvoří se z něho knedlíky, které se plní meruňkami. Pak se připravené knedlíky vaří ve vařící vodě.
Tento pokrm je zdrojem sacharidů, ale i bílkovin. Najdeme zde však i tuky, jejich výše hodně záleží na tom, zda-li si knedlíky na talíři polejete navíc máslem. Chcete-li snadno snížit energetickou hodnotu pokrmu, pak másla použijte jen málo nebo ho zcela vynechte. Další možností je neposypávat pokrm cukrem a místo toho použít nízkokalorický sladící sirup nebo například stévii. Tvarohové knedlíky obsahují více bílkovin než klasické kynuté knedlíky, je to dáno tím, že se k jejich přípravě používá tvaroh.
Tvarohové knedlíky meruňkové se hodí jak na oběd, tak na večeři. Jsou i velmi oblíbené u dětí, protože jsou chutné a sladké. Tvarohové knedlíky se servírují přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. Občas se navíc posypávají i kakaem nebo skořicí. Pro více bílkovin je možné přidat i nastrouhaný tvrdý tvaroh nebo sýr cottage bez příchutě. Tvarohové knedlíky je samozřejmě možné naplnit i jiným ovocem, například borůvkami, malinami, švestkami nebo jahodami. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, pak s námi můžete zkusit švestkové knedlíky naruby.