moravské uzené maso (kýta)
Moravské uzené maso (kýta) je méně tučná varianta této oblíbené uzeniny. Obsahuje také více bílkovin než moravské uzené maso z krkovice. Uzeniny jsou často zdrojem velkého množství soli, konzervačních látek, aromat i barviv.
Uzeniny, párky a paštiky nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a měli by se na jídelníčku objevovat jen výjimečně. Právě velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.
Máte-li uzeniny rádi a nechcete se jich vzdát, tak vybírejte ty s nižším obsahem tuku a konzumujte je opravdu jen občas. Moravské uzené maso se hodí k vařené čočce, lze ho přidat do zapečených francouzských brambor, pohanky nebo těstovin.