Potraviny
keyboard_arrow_right
Jídla a přílohy
keyboard_arrow_right
Hotové pokrmy a polotovary
keyboard_arrow_right
moravské uzené maso (kýta)

moravské uzené maso (kýta)

Zadej množství a jednotku
close
= 100 g
edit Zapsat do jídelníčku
124 kcal
Také 518 kJ ● Energetická hodnota
fiber_manual_record
Bílkoviny
15,9 g
Doporučený denní příjem: 118 g
fiber_manual_record
Sacharidy
1,6 g
Doporučený denní příjem: 182 g
Cukry
0,3 g
fiber_manual_record
Tuky
6 g
Doporučený denní příjem: 53 g
Nasycené mastné kyseliny
2,2 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Doporučený denní příjem: 28 g
Sůl
2 g
Vápník
-
Sodík
-
Voda
-
PHE
795 mg
7%
Z doporučeného denního příjmu
Přesnější odhad denního příjmu
Uprav svůj profil níže a ulož
Žena
Muž
Chci
Zhubnout
Nabrat svaly
Být fit
Rok narození
Výška
cm
Hmotnost
kg
Paušální výdej
Lehce aktivní
keyboard_arrow_down
Ulož svůj profil pro 250 000 potravin
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
68 %
fiber_manual_record Sacharidy
7 %
fiber_manual_record Cukry
1 %
fiber_manual_record Tuky
26 %
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
9 %
Premium uživatelé nevidí reklamy
Obsahuje...
Pozitivní vliv na zdraví
Negativní vliv na zdraví
Více o této potravině

Moravské uzené maso (kýta) je méně tučná varianta této oblíbené uzeniny. Obsahuje také více bílkovin než moravské uzené maso z krkovice. Uzeniny jsou často zdrojem velkého množství soli, konzervačních látek, aromat i barviv.

Uzeniny, párky a paštiky nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a měli by se na jídelníčku objevovat jen výjimečně. Právě velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.

Máte-li uzeniny rádi a nechcete se jich vzdát, tak vybírejte ty s nižším obsahem tuku a konzumujte je opravdu jen občas. Moravské uzené maso se hodí k vařené čočce, lze ho přidat do zapečených francouzských brambor, pohanky nebo těstovin.

Potravinu si můžeš zapsat do jídelníčku
Jednoduchý přehled kategorií
Získej lepší kontrolu nad příjmem a výdejem kalorií.
Statistiky na cestě k cílové váze
Urči svou cílovou váhu a sleduj svůj postup.
Inspiruj se recepty a jídelníčky
Odemkni obrovskou databázi potravin.
Začít dnes
Dostupnost:  Web iOS  Android
Více než 7 milionů uživatelů
🇨🇿 🇸🇰 🇵🇱 🇭🇺 🇺🇦
Moc děkuju za tyto stránky. Přestala jsem uzobávat sladkosti a slanosti, protože bych to musela zapisovat a začala přemýšlet o tom, co do úst strčím. Ještě jednou díky.
Jsem nadšená Vašimi stránkami! Našla jsem tu mnoho užitečných informací a jsem ráda, že jste....konečně jsem nalezla přehledné stránky k mé motivaci kontrolovat denní příjem a výdej energie. Děkuji
Je to úžasný a opravdu moc mi to pomáhá. Dřív jsem si moje příjmy a výdaje musela psát a shánět si sama na internetu kolik co má kcal, ale díky této stránce už nemusím, je tu všechno.
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení