mošt jablečný
Mošt jablečný se připravuje lisováním jablek, která jsou nakrájená na menší části. Jablka se vloží do lisovacího přístroje, z jedné jeho strany vytéká vylisovaný mošt a z druhé pak vypadávají tuhé zbytky.
Jablečná šťáva pomáhá snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje odolnost našeho imunitního systému. Dále se podílí na snižování hladiny cukru a tuku v naší krvi. Vyhýbejte se výrobkům, ve kterých je navíc přidaný cukr a umělé konzervační látky.
Mošt jablečný, který neobsahuje přídatné látky a není doslazován cukrem, je vhodný k občasnému zpestření pitného režimu. Ideální je ho ředit vodou, alespoň v poměru 1:1. Pokud si mošt lisujete doma a je vám líto vyhodit zbytky jablek, tak je zkuste použít do jablečného závinu nebo koláče.