nepečený dort s piškoty, zakysanou smetanou, šlehačkou a jahodami
tento dort „za studena“ se připravuje vrstvením piškotů (dětských či cukrářských), které se prokládají oslazenou zakysanou smetanou, následně ovocem a postup se opakuje do té doby, než je nádoba plná (poslední vrstvu má tvořit opět smetana). Dort se nechává uležet a ztuhnout alespoň 12 hodin v ledničce a poté se může zdobit (šlehačkou, strouhanou čokoládou, meduňkou, čerstvým ovocem aj.) a krájet na porce.
jedná se o zákusek, který je vhodný spíše pro zpestření jídelníčku (u štíhlých aktivních jedinců).
zakysanou smetanu můžete kombinovat s měkkým tvarohem (zvýší se obsah bílkovin). K oslazení zakysané smetany použijte místo bílého cukru alternativu – na trhu najdete celou škálu zdravějších náhražek (stévii, třtinový cukr, třtinový vanilkový cukr, melasu, javorový sirup, sirup z agáve a mnoho dalších).