okurkový salát se zakysanou smetanou
Okurkový salát se zakysanou smetanou má zpravidla více tuku a tedy i kalorií než klasický okurkový salát. Základem pokrmu je nakrájená nebo nastrouhaná salátová okurka, do které se přidává zakysaná smetana (poměr okurky a smetany může být různý) a koření dle chuťových preferencí.
Okurkovým salátem se zakysanou smetanou lze občas zpestřit racionální jídelníček. Zakysaná smetana má poměrně vysoký obsah tuku, a proto se nehodí při redukční dietě nebo zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Nehodí se také pro osoby, které si přejí snížit svou hmotnost.
Pokud držíte redukční dietu, použijte místo zakysané smetany polotučný jogurt a místo cukru čekankový sirup (okurkový salát s čekankovým sirupem). Tento salát se nejčastěji podává společně s pečivem nebo se přidává k různým zapečeným jídlům.