palačinka bez tuku (bez náplně)
Palačinka bez tuku (bez náplně) se připravuje na sucho na pánvi, která se nevymazává žádným tukem ani olejem. Správné palačinkové těsto je lehce tekuté a tradičně obsahuje pšeničnou hladkou mouku, vejce, polotučné mléko a špetku soli. Někdo navíc přidává i trochu cukru nebo kypřící prášek.
Tyto palačinky připravené bez tuku jsou ideální volbou, když si hlídáte váhu nebo se snažíte zhubnout, protože obsahují méně tuku než klasická verze. Pokud chcete svému zdraví prospět ještě více, tak místo klasické mouky zvolte celozrnnou (žitnou, špaldovou, pohankovou, ...), která obsahuje větší množství výživných látek a vlákniny. Vláknina navozuje pocit sytosti a příznivě ovlivňuje činnost našich střev.
Máte-li rádi palačinky, ale nedělá vám dobře lepek, tak zkuste pohankové palačinky, které jsou velmi oblíbené v Bretani. Kromě absence lepku navíc nabídnou i zajímavou lehce oříškovou chuť. Klasické mléko je možné nahradit i rostlinným mlékem (kokosové, mandlové, sójové, ...) nebo minerální vodou. Některé recepty obsahují i navíc proteinové prášky, které zvýší podíl bílkovin ve výsledném pokrmu (proteinové palačinky). Palačinky lze připravit jak se sladkou náplní (s džemem, marmeládou, jogurtem a ovocem, medem, ...), tak se slanou (se špenátem, se sýrem a šunkou, se žampiony, kuřecí maso, fazole, ...).