palačinky z celozrnné špaldové mouky (bez náplně)
Palačinky z celozrnné špaldové mouky (bez náplně) obsahují více vlákniny než palačinky z klasické bílé mouky. Těsto na palačinky se vyrábí ze špaldové celozrnné mouky, vajec, mléka a špetky soli. Palačinky se pak smaží na pánvi, která je vytřena tukem nebo je možné je připravit i na sucho.
Pro naše zdraví je přínosnější konzumace pokrmů z celozrnné mouky, protože obsahuje více výživných látek i vlákniny. Poněvadž jsou tyto pokrmy nutričně výživnější a sytější, tak jich sníme méně a budeme i déle sytí. K přípravě palačinek používejte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, abyste mohli použít jen minimum tuku nebo žádný.
Osoby, které mají alergii na klasické mléko, místo něj mohou použít i mléko rostlinné (mandlové, kokosové, rýžové, sójové, ...). Další možností je použít pouze minerální vodu. I palačinky z celozrnné špaldové mouky je možné jíst jak na sladko (s džemem, tvarohem, jogurtem, ovocem, ...), tak i na slano (se sýrem, se žampiony, s ricottou, se špenátem, s kuřecím masem, fazolemi, ...).