párek (párky)
Párek (párky) patří mezi uzeniny a vyrábí se z vepřového, drůbežího i hovězího masa. Časté jsou i různé kombinace. Maso se nasolí a pak se namele a plní se do střívek. V párcích se často vyskytuje různé koření, přídatné látky a konzervanty.
Uzeniny a uzenářské výrobky nejsou vhodné pro každodenní ani častou konzumaci, a to kvůli obsaženým tukům, soli a konzervantům. Některé přídatné látky mohou způsobovat různé alergie, zažívací potíže a jiné zdravotní obtíže. Nadměrná konzumace uzenin také může vést ke vzniku nadváhy i k rozvoji obezity.
Párek (párky) si vybírejte kvalitní, které jsou vyrobeny pouze z masa nebo obsahují, co nejvyšší podíl masa. Párek je možné jen jednoduše ohřát v horké vodě nebo na páře, a sníst ho společně s pečivem. Dále se může stát součástí polévek (čočková, hrachová, fazolová, ...), hlavního jídla (plněné brambory knedlíky, znojemská omáčka, ...) nebo rychlého občerstvení (párek v rohlíku).