párek vídeňský (vepřový)
Párek vídeňský (vepřový) je známá a oblíbená uzenina vyráběná z vepřového masa a tuku. Jeho složení bývá různé, záleží na konkrétním výrobci a výrobním postupu. Často jsou obsaženy různé konzervanty, aromata, barviva, kořenící směsi a jedlá sůl.
Obecně platí, že uzenářské výrobky a uzeniny nejsou vhodné pro každodenní konzumaci a zdravý životní styl. Obsahují totiž velké množství nevhodných tuků, které zvyšují rozvoj nadváhy a obezity. Mají také vysoký obsah soli, což je nevhodné zejména pro hypertoniky, pacienty s otoky a děti. Často se v nich vyskytuje i hodně koření, což může citlivějším jedincům jako jsou senioři, děti a osoby se šetřící dietou, vyvolávat zažívací problémy a alergie. Uzeniny jsou i plné nežádoucích přídatných látek, které negativně ovlivňují naše zdraví.
Potravinářská vyhláška nařizuje, aby masný výrobek s názvem „vídeňský párek“ obsahoval nejméně 55% masa a nejvýše 40% tuku. Použití strojně odděleného masa (tzv. separátu) je zde zakázáno. Při nákupu pečlivě čtěte složení výrobku, dbejte na to, aby obsah masa byl, co nejvyšší, a množství tuku a soli, co nejnižší. Pro tělo je však vždy lepší libové a přírodně upravené maso (kuřecí steak, hovězí či vepřový plátek, ...) než uzenářské výrobky.