párky vídeňské (drůbeží)
Párky vídeňské (drůbeží) se vyrábí z krůtího či kuřecího masa, nebo z jejich kombinace. Potravinářská vyhláška ukládá, že masný výrobek s názvem „vídeňský párek“ musí obsahovat nejméně 55 % masa a nejvýše 40 % tuku. Použití strojně odděleného masa (tzv. separátu) je zde zakázáno.
Uzeniny nejsou vhodné pro zdravý životní styl. Většinou jsou plné nevhodných tuků, což zvyšuje riziko vzniku nadváhy. Dále zde najdeme i hodně soli (nevhodné zejména pro hypertoniky, pacienty s otoky a děti) a koření (nevhodné pro citlivější osoby, děti, starší lidé a pacienty s šetřící dietou). Také bývají zdrojem velkého množství přídatných látek, které mohou poškozovat zdraví.
Drůbeží párky a uzeniny jsou zpravidla méně kalorické než ty vepřové. Při výběru uzeniny sledujte zejména obsah masa, co nejvyšší, a množství tuku a soli, co nejnižší. Lépe ale uděláte, když dáte přednost přírodně upravenému libovému plátku masa (kuřecí, krůtí, hovězí, ...) nebo uzené rybě (losos, tuňák, ...).