Parmazán nebo Grana Padano
Parmazán nebo Grana Padano patří mezi dlouho zrající sýry. Tento chutný sýr s nezaměnitelnou chutí se k nám dostal z Itálie, kde je velmi oblíbený a rozšířený. Jeho barva je žlutá, kůrka je hladká a na krajích tvrdší. Díky své zrnité struktuře se odlamuje. Jedná se o kvalitní sýr, který je vyráběn z čerstvého a nepasterovaného kravského mléka bez jakýchkoliv přídatných látek. Poté se nechá 15 až 20 dnů máčet v solném roztoku, následně je necháván zrát na dřevěné polici 1 až 3 roky. Právě díky dlouhému zrání v něm najdeme kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, vápník a fosfor. Dalšími obsaženými minerálními látkami je hořčík, sodík a draslík. Disponuje i vitamíny A, D a E.
Tento druh sýr je poměrně tučný, a tak ho konzumujeme s mírou. Obsahuje také hodně soli, a tak není příliš vhodný pro děti a pro konzumenty, kteří trpí vysokým krevním tlakem či onemocněním ledvin. Vysoký příjem soli může způsobovat zadržování vody a podpořit i vznik celulitidy. Tvrdé a dlouho zrající sýry jsou zdrojem kvalitních mléčných bílkovin, které mají řadu pozitivních fyziologických funkcí týkajících se například kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). Výžnamný je jeho obsah kaseinu, který ochraňuje naše zuby před kazy. Parmazán nebo Grana Padano je vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.
Díky své báječné chuti se tento sýr těší velké oblibě a uplatňujte se v celé řadě receptů. Poněvadž se snadno rozpouští, tak se hodí do polévek, omáček, nebo tradičně na posypání těstovin (boloňské špagety). Také se dá konzumovat jen tak samotný s vínem, zkuste v doporučené kombinaci s Veltlínským zeleným. Pravý parmazán není možné rovně odkrojit, poněvadž se díky své zrnité struktuře drolí a odlupuje. Poněvadž parmazán dlouho vydrží, tak si můžete koupit celé kolo, a pak si vždy dle potřeby kousek odloupnout. Na loupání lze zakoupit speciální nožík. Pro skladování v ledničce je ideální místo v úrovní přihrádky na zeleninu, uchovávejte ho zabalený ve fólii, aby nepřijímal jiné pachy.