pečená mrkev
Pečená mrkev je chutná zeleninová příloha, která skvěle ladí k masu, rybám i sýrům. Mrkev obsahuje hodně vitamínů A, B, C, D a betakarotenů. Je také skvělým zdrojem vlákniny.
Mrkev obsahuje látky, jenž na sebe umí vázat těžké kovy, a tak její konzumace pomáhá s očistou našeho organismu. Mrkev také působí jako prevence šerosleposti, proti močovým kamenům i revmatickým zánětům kloubů. V lidovém léčitelství se mrkev používala jako močopudný a projímavý prostředek.
Věděli jste, že tepelně upravená mrkev našemu tělu dodá více betakarotenů než syrová? Abyste měli dostatek vitamínu A, pak si denně dopřejte 50 g čerstvé syrové mrkve. Ale přidejte k ní i trochu tuku, který je důležitý pro správné vstřebání tohoto důležitého vitamínu. Pečená mrkev chutná výborně samostatně, jako příloha nebo z ní lze vytvořit i výbornou pomazánku.