pečené brambory bez tuku
Pečené brambory bez tuku se nejčastěji připravují v troubě na pečícím papíře. V bramborách najdeme spoustu minerálních látek, a to hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor, jod, nikl, draslík či vápník.
Pokud se brambory vhodně připraví, tak jsou poměrně nízkokalorickou přílohou>, která se zároveň pyšní vysokou nutriční hodnotou. Při redukční dietě zvolte variantu pečení jen s malý množstvím tuku nebo zcela na sucho na pečícím papíře. Když brambory pečete v troubě, je třeba počítat s tím, že z 20dkg porce syrových brambor po upečení zbyde jen malá hrstka, což každému nemusí stačit. Při pečení totiž dochází totiž k odstranění velké části vody. Při dietě je tedy lepší zvolit větší objem při nižší energetické hodnotě na 100g přílohy (brambory vařené v páře nebo ve vodě - nejlépe i se slupkou).
Vyzkoušejte brambory při pečení kombinovat s houbami, různou zeleninou, masem, sýry a kořením. Vyzkoušet můžete i odlehčené zapečené brambory se šmakounem a zeleninou. Při pečení brambor vyberte olej určený pro vyšší teploty a brambory zpracovávejte nejlépe i se slupkou, budou pak mít více vlákniny.