pečeně debrecínská LE&CO
Na trh se dostávají produkty velmi rozdílné kvality. Obsah výsledné potraviny závisí na kvalitě a kvantitě jednotlivých surovin a na technologickém postupu při jejich zpracování. Obecně lze říci, že debrecínka obsahuje různý podíl vepřového masa, vodu a sůl. Většinou se přidávají i některé z dalších ingrediencí – různé stabilizátory, zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť aj.
Uzeniny jsou zpravidla bohatým zdrojem soli (nevhodné zejména pro osoby s hypertenzí) a dalších nežádoucích látek, které mohou vyvolávat různé druhy potíží (týká se zejména citlivějších jedinců, konzumujících tyto látky pravidelně a ve větších množstvích). Jednat se může například o alergie (E120, E407, E415…), hyperaktivitu (E120…), bolest hlavy (E250…), žaludeční nevolnost ( E621…) aj.
Uzeniny konzumujte raději v menším množství a při výběru dbejte na to, aby obsahovaly vysoký podíl masa a co nejméně dalších látek. Pokud neznáte složení výrobku, raději se mu vyhněte.