pečené jablko bez cukru
Pečené jablko bez cukru je lehký sladký dezert. Při pečení se jablko bere celé, jádro se semeny se odstraní a slupka se podle potřeby odřízne. Někdo i místo jádra do jablka vloží med, ořechy, rozinky, sušené ovoce, kandované ovoce, džem, sirupy, skořici nebo jiné koření.
Samotné pečené jablko neobsahuje téměř žádné kalorie, ale zároveň má příjemnou, lehkou, nasládlou chuť. Díky tomu je jablko zdravým a chutným dietním dezertem. Jablka jsou navíc bohatá na železo, selen, zinek, draslík - všechny tyto prvky tělo potřebuje přijímat ideálně každý den.
Je třeba si uvědomit, že všechny navíc přidané přísady (cukr, džem, máslo, med, ...) zvyšují obsah kalorií v jídle. Proto, pokud chcete udělat nízkokalorický a zdravý dezert, musíte si jablko upéct samotné. Lepší je jablko péct ve slupce, a pak ji odříznout. Jablko se peče na 180 až 200 stupňů po dobu 20 až 30 minut v závislosti na velikosti ovoce. Pokud nedržíte přísnou redukční dietu, tak můžete zkusit i skvělé hrušky pečené na másle.