perník
Perník je oblíbený moučník, na který má každá domácnost svůj oblíbený recept. Základem tohoto sladkého moučníku je pšeničná mouka, bílý cukr, rostlinný olej, mléko, vejce, skořice a kakao. Někdo přidává i vanilkový cukr, citrónovou kúru nebo perníkové koření.
Sladké pečivo a moučníky jsou zdrojem cukru a tuku. Navíc jsou připravené z bílé mouky, která obsahuje jen velmi málo vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pokud nedržíte redukční dietu a nemáte alergii na lepek, pak si můžete občas dopřát kousek domácího perníku.
Perník ale nemusíte vždy péct jen z bílé mouky. V dnešní době je k dispozici spousta receptů, a tak si můžete vybrat a vyzkoušet různé recepty. V našich receptech najdete mimo jiné, například perník ze špaldové mouky, bez lepku s jablky a ořechy nebo proteinový. Výborné je, když do klasického perníku přidáte oloupanou a najemno nastrouhanou cuketu, bude pak báječně vláčný a jemný.