perníková buchta s jablky a ořechy
Perníková buchta s jablky a ořechy patří mezi oblíbené domácí moučníky. Na perníkovou buchtu s jablky a ořechy existuje více receptů, které se liší volbou a množstvím surovin a někdy také pracovním postupem přípravy.
Výhodou tohoto moučníku je určitý podíl ovoce a ořechů, které dodají vlákninu a některé vitamíny a minerální látky (v čerstvém ovoci je těchto látek samozřejmě více). Přesto je třeba myslet na to, že se jedná o pečivo z bílé mouky a cukru (pokud jde o klasickou buchtu). Vhodnost konzumace buchet, perníků, koláčů a dalších sladkých dobrot se odvíjí od jejich složení, ale také od způsobu života jednotlivých konzumentů. Pokud žijete aktivním životním stylem a netrpíte nadváhou, cukrovkou či jiným onemocněním, které by konzumaci této dobroty bránilo, perníková buchta vám jistě občas neublíží. Konzumace sladkých moučných výrobků se naopak nedoporučuje osobám se sedavým způsobem života, nadváhou, obezitou či diabetem.
Jako základ perníkové buchty s jablky a ořechy použijte celozrnnou (žitnou) mouku a cukr nahraďte jeho zdravější podobou (malé množství medu, javorového sirupu, stévie apod.). Vaše tělo jistě ocení vyšší příděl zdraví prospěšných vitamínů, minerálů a vlákniny. V případě, že použijete bezlepkovou mouku, pak je možné připravit i bezlepkovou variantu tohoto oblíbeného moučníku (perník s jablky a ořechy bez lepku).