pivo
Pivo obsahuje vitamíny skupiny B a stopové prvky. Z minerálních látek obsahuje především hořčík, draslík a zinek. Tento nápoj obsahuje hodně vody a nalezneme zde i ionty.
Pivo napomáhá růstu a trávení, nervovému systému a tvorbě červených krvinek. Nadměrné pití však může poškodit játra a ledviny. Pivo má uklidňující vliv a díky tomu odbourává stres. Umírněné pití piva působí i jako prevence proti kožním chorobám, prevence tvorby ledvinových a žlučníkových kamenů, podpora vylučování moči. Mezi další jeho pozitivní vlastnosti patří antioxidační ochrana proti nádorům a srdečně-cévním onemocněním, prevence arteriosklerózy a Alzheimerovy nemoci.
Často slýcháme, že se po pivu tloustne. Pivo ale jen povzbuzuje chuť k jídlu. Zaleží tak na nás, kolik toho sníme. Pozitivních účinků umírněného požívání piva podle odborníků dosáhnou muži pitím 0,5 až 1l. Pro ženy je doporučeno 0,3 až 0,6l piva denně. Pivo je vhodné i pro přípravu pokrmů z vepřového masa či guláše. Pití piva také skvěle pomáhá s trávením tučných jídel, takovými jako je například pečený bůček, bramboráky, kachna nebo hospodský guláš.