pizza 4 sýry (quattro formaggi)
Pizza 4 sýry (quattro formaggi) se rozhodně řadí k těm nejznámějším a nejoblíbenějším. Základem pizzy je těsto z pšeničné mouky, které se obloží čtyřmi druhy sýra. Tradičně mezi ně patří mozzarella, provolone, gorgonzola a grano padano. Často se ale používají i jiné druhy sýrů, například eidam, niva, hermelín a čedar.
Kousek sýrové pizzy je možné občas zařadit v rámci racionálního stravování. Problémem konzumace rychlých jídel je nejen jejich složení, ale často také velikost porce. Pokud spořádáte velkou sýrovou pizzu, přijmete množství energie, které může pokrýt až ¾ vašeho doporučeného energetického příjmu pro daný den.
Snažte se stravovat pestře, zdravě a v přiměřených porcích po celý rok. Extrémy nejsou dobré – i při redukci hmotnosti si povolte jednou za čas to, co se s pravidly vašeho režimu příliš neslučuje a máte chuť si to dopřát. Tuto odměnu si pomalu vychutnejte a následně se vraťte ke svým původním stravovacím zvyklostem. Další možností je si pizzu zkusit připravit v odlehčené variantě (cottage pizza, květáková pizza, ...).