pizza šunková
Pizza šunková patří mezi velmi oblíbená jídla po celém světě. Základ pro tuto pochoutku tvoří zpravidla světlé chlebové těsto (mouka, voda, sůl, droždí, olivový olej), na které se přidávají další ingredience. V našem případě je podstatná šunka, ale chybět by zde nemělo ani sugo nebo jiný rajčatový základ, bazalka či provensálské koření a sýr, tradičně mozarella.
Pizza šunková může být zdravá i nezdravá. Záleží na jejím zkonzumovaném množství, volbě vhodných ingrediencí a postupu přípravy. Pokud máte šunkovou pizzu rádi, občas jí určitě můžete pro zpestření jídelníčku zařadit. Klasická pizza se nehodí pro bezlepkovou dietu. Při redukční dietě si kousek kvalitní šunkové pizzy určitě můžete také dopřát. Pokud nesníte celé kolo, ale jen část a přidáte zeleninový salát, můžete mít poměrně zdravou večeři.
V některých pizzeriích jsou v nabídce i varianty pizzy z grahamové či celozrnné mouky nebo pizzy z těsta, které obsahuje zvýšený podíl bílkovin (vhodné pro redukční dietu). Kupované předpřipravené mražené výrobky bývají zdrojem zbytečných přídatných látek, které mohou vyvolávat zdravotní potíže (týká se zejména citlivějších osob a alergiků). Pizzu, která je plná bílkovin, si také můžete připravit doma. V našich receptech najdete třeba i tip na špenátovou, cuketovou nebo květákovou pizzu.