rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka s hovězím masem se tradičně podává s houskovým knedlíkem nebo s kolínky. Na rajskou omáčku má každá hospodyňka svůj osvědčený postup, ale zpravidla se připravuje osmažením cibulky, následně se udělá klasická světlá jíška a přidá se rajčatový protlak. Nakonec se směs zalije vývarem nebo vodou a přidá se koření (nové koření, bobkový list, hřebíček, sůl a pepř). Hotovou omáčku je možné dosladit cukrem nebo jiným sladidlem.
Hovězí maso vybírejte libové nebo alespoň jej zbavte tučných částí. Rajskou omáčku zajisté lze připravit zdravým i nezdravým způsobem, výsledné složení živin záleží tedy na konkrétní receptuře. Místo klasické jíšky je možné k zahuštění použít pouze zeleninu, místo sádla použijte raději olivový olej nebo přepuštěné máslo (ghí). Místo vývaru z kostky si připravte vlastní zeleninový nebo masový vývar.
Rajská omáčka s hovězím masem bezpochyby patří k náročnějším pokrmům na přípravu a ne každý si na její přípravu troufne. Chcete-li žít zdravěji, tak můžete zkusit náš recept na rajskou omáčku bez lepku a bez tuku. Rajská omáčka nemusí být vždy jen s masem, lze jí také doplnit masovými kuličkami nebo vegetariánským seitanem.