rajská polévka
Rajská polévka patří mezi oblíbené polévky. Na rajskou polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept a její složení tak může být značně variabilní (jiný základ - čerstvá rajčata, protlak, kečup či jiné koření, přídavek kořenové zeleniny nebo jiná zavářka – nočky, nudle, rýže, ovesné vločky nebo jen bez zavářky třeba s krutónky, smetanou či sýrem).
Konkrétní vliv pokrmu na zdraví se odvíjí od kvality jednotlivých ingrediencí a pracovního postupu přípravy pokrmu. Rajská polévka připravená podle zásad zdravé výživy se skvěle hodí pro zpestření běžného jídelníčku i redukční diety.
Podmínkou využitelnosti lykopenu z rajčat a rajčatových produktů naším trávícím traktem je současná přítomnost tuku v potravě, vesměs se uvádí 10 – 15 g. Významnou skutečností je fakt, že využitelnost výrazně vzrůstá (udává se pětkrát i více), z produktů tepelně zpracovaných rajčat, než ze syrových plodů. Toto se může jevit, ve srovnání s jinými vitaminy, jako velmi překvapivé. Rajskou polévku si můžete připravit jak klasickou, tak třeba i s polentovými knedlíčky.