řapíkatý celer
Řapíkatý celer je nízkokalorická zelenina, která se vyznačuje specifickým vzhledem a vůní. Je bohatá na vlákninu, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, E a K. Nabízí i řadu minerálních látek, například chrom, draslík, železo, zinek, jód, sodík, vápník a hořčík.
Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií, je tato zelenina doporučována do redukční diety. Vláknina blahodárně působí na činnost našich střev, pomáhá s jejich očistou i se snadným vyprazdňováním. Všechny obsažené vitamíny a minerální látky pak velmi prospívají našemu organismu.
Nejzdravější je jíst zeleninu syrovou, poněvadž má nejvíce živin. Další možností je šetrné vaření v páře nebo krátké a rychlé orestování na malém množství tuku. Výbornou volbou jsou tedy čerstvé zeleninové saláty nebo pomazánky. Řapíkatý celer je ale možné s úspěchem přidat i do dýňového rizota nebo do květákového kari.