houska celozrnná
Houska celozrnná je tvořena především sacharidy. Toto pečivo se peče z celozrnné mouky, která je mletá z celého obilného zrna, tedy i včetně obalu a klíčku. Na trhu lze sehnat různé druhy celozrnného pečiva (pšeničné, žitné, špaldové, ...). Celozrnný výrobek by měl obsahovat alespoň 80% celozrnné mouky (nebo směsi mouk) z celkové hmotnosti pečiva.
Konkrétní účinek na zdraví záleží na konkrétní receptuře daného výrobku. Houska celozrnná má oproti obyčejnému bílému pečivu více vitamínů, minerálů, vlákniny a zároveň nižší glykemický index. Tyto látky jsou pro naše zdraví prospěšné. Zároveň má i vyšší energetickou hodnotu. Celozrnné pečivo je vhodné pro osoby, které chtějí zhubnout, pro sportovce i diabetiky. Celozrnné výrobky nejsou vhodné pro lidi s šetřící dietou, alergií na lepek a pro malé děti, které špatně tráví větší množství vlákniny.
Při nákupu celozrnného pečiva čtěte jeho složení, často vypadají jako celozrnné výrobky i ty, které ve skutečnosti nejsou. Nejlepší je celozrnné pečivo nakupovat v pekařství nebo v prodejně zdravé výživy, kde vám prodavačka budu schopná sdělit jeho složení. Velké supermarkety mají pečivo často špatně označené. Celozrnné housky si můžete upéct i doma, budete tak přesně vědět, co přesně obsahují.