řecký salát
řecký salát je zeleninový salát, jehož základ tvoří rajčata a okurky. Dále se přidává sýr Feta a olivy. Pokrm se dochucuje sladkokyselou zálivkou (balzamikový ocet, olivový olej, oregano, sůl a pepř). Pozn. Řecký salát má desítky obměn a variant, na Krétě do něj s oblibou přidávají natvrdo uvařená vajíčka, někde dávají hrst kaparů, zelenou papriku, listový salát nebo nakládanou kukuřicí. Nicméně základní choriatiki obsahuje právě výše zmíněné ingredience (a cibuli, viz. níže).
řecký salát je jistě možné zařadit do racionálního jídelníčku. Pokud držíte redukční dietu, poohlédněte se po sýru Feta s nižším obsahem tuku a do zálivky použijte jen menší množství oleje (v originále je salát na olej velmi bohatý, a proto nelze pro redukci hmotnosti příliš doporučit).
poměr zeleniny přizpůsobte své chuti a počtu strávníků. Řekové používají do tohoto salátu ještě cibuli. Nejedná se však o klasickou bílou cibuli, ale odrůdu narůžovělé barvy, která je téměř sladká, je křehká a syrová chutná lahodně. Salát chutná výborně jako příloha k rybám, darům moře, jehněčímu či kuřecímu masu nebo jako samostatné lehké jídlo doplněné bílým opečeným chlebem. K pití se hodí lehké bílé víno.