rýže obsahuje 68 -72 % sacharidů (téměř veškeré z nich ve formě škrobu), 8-12 % bílkovin a pouze 2,4 % tuků. Najdeme zde také vitamíny a minerální látky, jejichž množství se liší vzhledem ke způsobu zpracování rýže (celozrnná rýže obsahuje více zdraví prospěšných látek).
pravidelná konzumace celozrnné rýže snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění trávicího traktu. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, a proto najde místo také v jídelníčku pacientů s celiakií. Při redukční dietě volte jako nejčastější přílohu vařené brambory (ideálně 1x denně), ale celozrnnou rýži, pro její nutriční vlastnosti určitě nezavrhujte (pozor na množství).
jestliže vám celozrnná rýže nechutná, ale rádi byste se stravovali zdravěji, zkuste nejprve oba druhy rýže (celozrnnou i klasickou) kombinovat. Celozrnnou rýži je třeba vařit delší dobu, než rýži loupanou. Řiďte se proto pokyny na obalu výrobku.