rohlík bílý
Jedná se o pečivo z bílé pšeničné mouky s přídavkem vody, oleje, droždí, soli, případně dalších přísad (např. různých zlepšujících přípravků apod.). Rohlík bílý bohužel neobsahuje žádné minerální látky a vitamíny.
Bílá mouka – tedy základ tukového rohlíku, je zbavena většiny vitamínů a minerálů. Obsah vlákniny je v ní také téměř nulový. Proto nemá konzumace bílého rohlíku žádný přínos pro naše zdraví (dodá jen „prázdnou“ energii). Naopak můžeme říci, že při větší a častější spotřebě takového pečiva stoupá riziko výskytu civilizačních onemocnění, jako je obezita či diabetes mellitus. Důvodem je fakt, že po konzumaci bílého pečiva s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem jednoduchých cukrů, prudce stoupá hladina cukru v krvi a poté zase strmě klesá. Z dlouhodobého hlediska je tento jev nežádoucí a způsobuje inzulínovou rezistenci. Střídejte proto bílé rohlíky s celozrnným pečivem a doplňujte je vhodnými oblohami (čerstvá zelenina, méně tučné kvalitní mléčné výrobky, domácí šunka, menší množství vhodného tuku, ...).
Abychom se vyhnuli konzumaci přídatných látek, můžeme si rohlíky upéct doma. Zbytečně tak nebudeme zatěžovat tělo (týká se zejména jater a ledvin) nežádoucími „éčky“. Pečivo z bílé mouky upřednostňujeme u dětí, které nemají ještě tak dobře vyvinutý organismus, aby mohly přijímat velké dávky vlákniny. Pokud rádi trávíte čas v kuchyni, zkuste náš recept na žitné rohlíky.