rybízový koláč s drobenkou
Rybízový koláč s drobenkou je oblíbená letní pochoutka, která výborně pomůže s přebytky ze zahrádky. Obsahuje zpravidla bílou mouku, cukr, tuk (olej nebo máslo), vejce, kypřící prášek, mléko a rybíz. Na drobenku je potřeba hrubá mouka, cukr a změklé máslo, tyto suroviny se společně propojí a pak se nasypou nahoru na koláč.
Koláč, který navíc obsahuje drobenku bývá kaloričtější, poněvadž drobenka dodá hodně kalorií navíc. Hlavním 'problémem' sladkého pečiva, koláčů a buchet z bílé mouky je velmi malé množství vlákniny, vysoký glykemický index a tím i nižší schopnost zasytit.
Rybízový koláč s drobenkou si mohou dopřát jedinci s vyšším energetickým výdejem (sportovci, děti, mládež, ...). Máte-li rádi rybíz a rádi připravujete domácí dezerty, pak můžete zkusit zdravější typ moučníku. V našich receptech najdete například postup na špaldovou bublaninu nebo proteinové muffiny s červeným rybízem.