rýže kulatozrnná vařená
Rýže kulatozrnná vařená obsahuje více škrobu a její zrnka jsou po uvaření měkká a lepí se. Rýže neobsahuje téměř žádné tuky, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku, a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je tu jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna. Mezi přítomné minerály patří například mangan, železo, selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
Rýže neobsahuje lepek,a je tedy vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Její konzumace zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Další předností rýže je, že nenadýmá, a proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je také dobrou prevencí ledvinových kamenů a pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Vařená kulatozrnná rýže se hojně používá k přípravě slaných i sladkých nákypů, rýžové kaše a placiček. Dobře se z ní také vytváří rýžové knedlíčky nebo lepivější rizoto.