sádlo škvařené vepřové
Sádlo škvařené vepřové je tvořeno živočišným tuky a jedná se tedy o velmi kalorickou potravinu. Tuky v sádle jsou až z 40% tvořeny nasycenými mastnými kyselinami. Škvařením se sádlo stává trvanlivější, protože se zbavuje vody, kyslíku a dalších látek.
Podle nejnovější výzkumů není potvrzeno, že sádlo zvyšuje cholesterol a způsobuje tak srdeční a cévní onemocnění. Tento jev je nyní přisuzován hlavně nadměrné produkci insulinu, kterou způsobuje nadměrný příjem cukrů ve stravě. V každém případě je vepřové sádlo velmi kalorické, a tak je nutné dávat pozor na používané množství. Jeho konzumaci by se měli vyhnout osoby s vysokou hladinou cholesterolu, lidé s nadváhou a obezitou.
Největším benefitem sádla je, že se jedná o tuk, který vydrží i velmi vysoké teploty a nepřepaluje se. Díky tomu při smažení nevznikají nebezpečné karcinogenní látky. Při nákupu je důležité dbát na kvalitu sádla, která se liší podle toho z jaké části zvířete tuk pochází. U živočišných produktů se vždy vyplatí hledět v první řadě na kvalitu. Vepřové sádlo dodá jídlu jedinečně lahodnou chuť, a tak se tradičně využívá na smažení bramboráků, topinek a pro přípravu omáček a gulášů.