salám Vysočina
Salám Vysočina patří mezi tučné uzeniny. K jeho výrobě se používá nejčastěji vepřové maso. Tento suchý salám nám nabízí především tuky a delší trvanlivost než salámy měkké. Suché salámy jsou i zdrojem řady přídatných látek, 'éček' a konzervantů.
Tučné uzeniny jako jsou klobásy a suché salámy nepatří do zdravého životního stylu. Obsahují totiž velké množství nezdravých tuků, které stojí za vznikem a rozvojem nadváhy, obezity a civilizačních chorob. Obsah soli je zde vysoký, a tak by se jim měli vyhýbat děti, osoby s vysokým krevním tlakem a s onemocněním ledvin. Přidávané konzervanty, 'éčka', stabilizátory, zvýrazňovače chuti, barviva a aromata sice zlepšují chuť i vzhled salámu, ale pro naše zdraví jsou velmi škodlivé.
Místo tučných uzenin si raději dopřávejte kvalitní maso, které si můžete vyudit a nakrájet na tenké plátky. Další možností je zkusit si vyrobit domácí krůtí šunku, a mít tak přesný přehled o jejím složení. Při nákupu masa, uzenin a živočišných produktů se vždy vyplatí upřednostňovat kvalitu před kvantitou.