salát zelný s křenem a mrkví
základem zelného salátu s křenem a mrkví je zpravidla bílé hlávkové zelí, které se nakrájí či nakrouhá na úzké nudličky. Dále se přidá jemně nastrouhaná mrkev i křen a salát se dochutí sladkokyselou zálivkou (ocet, cukr, sůl, pepř, případně olej). Někdo místo sladkokyselé zálivky do zelného salátu s křenem a mrkví používá jogurt, zakysanou smetanu nebo majonézu, kterou ochucuje podle vlastního uvážení (citronem, octem, cukrem, solí, pepřem, bylinkami apod.)
zelenina je zdrojem vitamínů, minerálních látek, stopových prvků i vlákniny a určitě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu nebo trpíte diabetem, bílý cukr nahraďte vhodnějším sladidlem a odpusťte si zeleninové saláty s majonézou či smetanou.
vyhněte se konzumaci kupovaných zelných salátů a to zejména těm, které obsahují konzervanty, barviva a jiné nevhodné ingredience.