šampaňské (šumivé víno)
Šampaňské je šumivé víno, které se vyrábí sekundárním kvašením vína přímo v láhvi, čímž vzniká oxid uhličitý. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které doplňuje jen malé množství bílkovin.
Sklenka šampaňského by zdravým konzumentům neměla příležitostně uškodit. Pokud držíte redukční dietu, nezapomeňte si tento nápoj započítat do energetického příjmu. Jeho energetická hodnota není zanedbatelná, 200 ml nápoje má zhruba stejnou energetickou hodnotu jako 1,5 bílého rohlíku. Poněvadž se jedná o alkoholický nápoj, tak není jeho konzumace vhodná pro děti, mladistvé a těhotné ženy.
Víno s označením „Champagne“ se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu. Výroba šampaňského je povolena pouze ze tří odrůd, jimiž jsou Rulandské modré, Mlynářka (Pinot Meunier) a Chardonnay. Toto skvělé šumivé víno se výborně hodí k jídlům z ryb (tataráček z lososa).