smetanová omáčka
Smetanová omáčka, která patří k velmi chutným pokrmů, je velmi bohatá na tuky. Dále obsahuje také sacharidy a bílkoviny. Příprava je jednoduchá, stačí rozpustit trochu másla, zaprášit ho hladkou mouku a vytvořit světlou jíšku. Poté pomalu přilijeme smetanu a důkladně rozmícháme a povaříme. Nejčastěji se dochucuje solí a pepřem, občas se přidává i tymián nebo rozmarýn.
Mléčné výrobky velmi dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, ale smetana zároveň obsahuje velké množství tuku, což není vhodné pro lidi, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost. Smetanová omáčka patří k pokrmům, které jsou těžší a některým osobám mohou způsobovat potíže s trávením. Je to dáno zejména kombinací lepku a mléka.
Smetanová omáčka se výborně hodí na jakékoli tvary těstovin (penne, špagety, linguine, farfalle, ...) nebo na přelití masa (vepřové, kuřecí, krůtí, ...). Velmi dobře také ladí k houbám jako jsou hříbky, lišky nebo žampiony.