šopský salát
Šopský salát se připravuje z nakrájených okurek, rajčat, papriky, cibule a slaného sýru typu feta. Originálně se dochucuje speciálním kořením čubrica. Dále je možné přidat olivy, olivový olej i různé čerstvé bylinky (petržel, pažitka, bazalka, ...).
Konzumace zeleninových salátů je vhodná pro každého, kdo chce žít zdravě. Čerstvá zelenina obsahuje hodně minerálních látek, vitamínů, vody a vlákniny. Kalorická hodnota salátu se odvíjí především od přidaného sýra a oleje, které přidávají do pokrmu především bílkoviny a tuky.
Šopský salát se konzumuje jak samotný, tak i v kombinaci s pečivem nebo jako příloha k hotovému jídlu. Dbejte na kvalitu pečiva a vybírejte celozrnné nebo kváskové. Máte-li domácí pekárnu, tak si můžete snadno připravit své vlastní čestvé celozrnné housky, kváskové rohlíky nebo žitné bulky z cottage.