špagety aglio olio
Špagety aglio olio pochází ze slunné Itálie, konkrétně z Neapole. Jedná se o rychlé jídlo, které obsahuje kvalitní vařené špagety, olivový olej, opečený česnek a čerstvou nasekanou petrželovou nať. Jejich chuť podtrhují hoblinky vyzrálého parmazánu.
Z výživového hlediska je tento pokrm především zdrojem sacharidů. Obsahuje však také tuky, jejich množství se odvíjí od množství použitého oleje a parmazánu. Pokud použijete kvalitní suroviny a pokrm správně připravíte, pak je vhodný do racionálního stravování. Vyhnout by se mu měli osoby, které mají intoleranci lepku.
Pokud máte rádi pikantní chuť, pak přidejte i nasekanou chilli papričku, vznikne pak pokrm známý jako špagety aglio olio e peperoncino. Trpíte-li nesnášenlivostí lepku, nezoufejte, dnes je již možné zakoupit i kukuřičné či pohankové špagety. Nebo si můžete s pomocí spiralizéru či obyčejné škrabky na brambory vytvořit raw cuketové špagety.